Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hawaii az álomsziget, 4. rész

 AZ ÁLOMMUNKA

Kinéztem az egyik legszebb wellness retreat helyet Makawaóban, aminek már a neve is rabul ejtett: Lumeria, (mintha lemuria és a plumeria virág ötvözete lenne - egyébként ez a kedvenc virágom, imádom az illatát).
Hawaii Maui Utazás Kaland Külföld munka Külföldi munka

Lumeria Maui, kép forrása: Pinterest

Azt hiszem ez a kép magáért beszél. Egyébként Hawaii a szivárvány állam, nem véletlenül, hisz mindig felbukkan egy vagy két szivárvány. 


Visszatérve a munkához, egy hatalmas akcióba kezdtem hogyan tudnám 'bevenni' ezt a helyet. Akkor még nem tudtam mi fog ott rám várni, csak azt éreztem, hogy mindenképp el kell jutnom. Amikor először beléptem nem hittem el, amit érzek. Olyan csodás virágillatt-orgia fogadott, hogy ilyet még sose tapasztaltam. Mindenhol szebbnél szebb trópusi növények, hatalmas át nem ölelhető kristályok, mesés épületek találhatóak és az a hangulat, azonnal magával ragadott. Tudtam, hogy nekem ott a helyem. Vagy mégsem?


Hawaii Maui Utazás Kaland Külföld munka Külföldi munka

Végül nem vettek fel, de nem messze, ahol laktam, találtam egy jóga stúdiót. Elég híres hely, mindenki erről beszélt. Gondoltam a legmenőbb helyen dolgozzak, ha már itt vagyok Maui szigetén. Beséltáltam és kerestem a tulajdonost, szerencsémre épp ott volt. Először elég ellenségesen fogadott, de amint megtudta mihez értek, azonnal felvett. Én csak pislogtam, hogy ez elég egyszerűen ment, és nagyon izgalmas feladatok vártak rám: teljes arculatváltás, új weboldal, új logó, új dizájn, videók forgatása és programok szervezése. Imádtam ezeket a feladatokat és végül annyira egy hullámhosszon mozogtunk a főnöknővel, hogy nem is akart elengedni. Mesélte, hogy Hawaii-on az emberek nem nagyon dolgoznak, csak a szörfözésnek élnek. Hihetetlen, de tényleg ezt tapasztaltam, mindenki nagyon lazán, stresszmentesen élte a mindennapjait. Olyan, mintha megállt volna az élet és csak élveznék a mindennapjaikat. Gyorsan át lehet venni ezt a hawaii-életstílust. :)


Hawaii Maui Utazás Kaland Külföld munka Külföldi munka

Itt dolgoztam

Ez volt az első jógastúdió Maui szigetén 23 évvel ezelőtt. Azóta is nagyon népszerű, rengeteg ember megfordul a világ minden tájáról. Az Aloha jógát oktatják, ami rengeteg programot, élőzenés órákat és profi tanárokat tartalmaz. 

Hawaii Maui Utazás Kaland Külföld munka Külföldi munka

Egy párszor külső helyszinen tartották az órákat és az mindig elég kalandosra sikerült. Forgattam egy pár videót, amit összevágtam, íme közülük néhány, hogy megmutassam milyen is az élet egy hawaii jógastúdióban:

Oktatás a vízesések tövében (ez csak egy nyers változat, de csak ez maradt meg, hibás feliratokkal)

Élőzenés jógaóra, fantsztikus hangulattal (a hangminőség nem a legjobb)

Ha nem is hawaii, de tahiti táncot is oktattak. Mohana - az oktató - Tahitiről költözött Hawaii-ra.

Oklevél átadás hawaii módra, igazi Aloha-érzés

Hogy hogyan találtam munkát a világ különböző országaiban? Általában nem a kínálatot és a hírdetéseket böngésztem, hanem kinéztem a neten, hogy hol szeretnék dolgozni és vagy emailben vagy telefonon vagy személyesen jelentkeztem. Mindig ez utóbbi működött. Besétáltam és a főnököt kerestem, akiket általában sokkoltam, hogyan pottyantam oda a világ tulsó részéről. Elmondtam, hogy én ott szeretnék dolgozni és egyből fel is vettek miután közöltem velük, hogy mihez értek és, hogy mit tudnék adni a cégnek. Persze nem minden esetben volt ez, mint a Luméria is mutatja, de az esetek nagy részében működött. Szerették a bátorságom és eltökéltségem, illetve azt, hogy akartam dolgozni. 

Rájöttem, hogy nagy kincs van a kezemben, hogy a marketingen kívül értek a grafikai dolgokhoz is, így egy személyben elég sok mindent meg tudok csinálni. Majd egy következő poszban elmesélem, hogy pontosan mit végeztem és mikkel foglalkoztam életem során.

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan találtam munkát ilyen csodás módon Mexikóban és a Seychelles-szigeteken, akkor kövess továbbra is.

0 Tovább

Hawaii az álomsziget, 3. rész

IRÁNY KAUAI

Elég sok helyen jártam és sok légitársasággal utaztam, de a Hawaiian Airlines a kedvencem. A légiutaskísérőknek hawaii virág tündököl a hajukban, mindenki nagyon kedves és a fedélzeti biztonsági bemutató videójuk az egyik legötletesebb, amit valaha láttam. Kedvencem a vészkijáratokat jelző hula táncos rész (hula, a hawaii tánc megnevezése). 

https://www.youtube.com/watch?v=-W93gQO6AtA

SZÁLLÁSVADÁSZAT

Mint már említettem a szállások elég drágák, így megpróbáltam a Craigslisten találni valami kifizethető lehetőséget. Nem nagyon javaslom ezt az opciót, mert nehezen leellenőrízhető, de szerencsére én a legjobb helyre kerültem: egy argentin pár kiadta az egyik szobáját. Egy igazi paradicsom: mesés természet, trópusi madárkoncert és olyan friss levegő, amitől szinte elbódul az ember. Ja, és a legjobb, hogy ide még a technika sem jutott el, nem volt vételem, így a külvilág nem tudott beférkőzni ebbe az idilli környezetbe.

SZÖRF

Nagyon kedves a pár és sok kalandban volt részünk abban a tíz napban, amit együtt töltöttünk. A srác egy nagyon híres big wave surfer (nagyhullám szörfös) és sokat mesélt arról, hogy milyen élmény egy ilyen hatalmas hullámot meglovagolni és hogy, ha az ember épp nem szerencsés, akkor hogyan töri magát ripityára. Egyszerűen ez olyan neki, mint a drog, nem tudja nem csinálni.

​​Kép forrása: eldeportero.cl

Szörfözni nem volt lehetőségem, de a SUP-ot kipróbáltam, ami egy Hawaii-ról indult sportág. Igaz, én nem hullámokat lovagoltam meg, de egy gyönyörű folyón evezhettem. 

A HELYI PIAC

Meglátogattam a helyi termelői piacot. Hatalmas élmény volt. Én aztán rendesen bevásároltam, azt se tudtam mit veszek, és hogy hogyan egyem meg őket, de minden nagyon színes és ízletes volt.
Bal oldalró indulva: licsi az a piros kis szőrös, fölötte az a sárga a csillag gyümölcs, melette avokádó, alatta papaya (itt nagyon finom a papaya, Mauin a házunk kertjében nött egy fa, amiről frissen leszedtük és majszoltuk az érett gyümölcsöt), fölötte az a pici sárga a guava, aminek nagyon kemény a magja, amúgy finom édes. A jobb oldalon lévő zöldségek neveit nem igazán tudom, de az első az a bok choy.

A kertünkben épp megérett a banán, sosem ettem még fáról frissen leszedve. Nagyon más az ize, édesebb, intenzívebb és sokkal finomabb. 

Újra a Marson jártam. :) 

MUNKA

Úgy indultam neki a hawaii kalandomnak, hogy egy holisztikus centerben szeretnék dolgozni. Máltán is egy hasonló helyen kaptam munkát, egy olyan központban, ahol az egészséges étkezéssel, életmóddal és jógával foglalkoztak. Gondoltam, ha ott sikerült besétálnom az általam kiválasztott helyre, ahova azonnal fel is vettek, itt sem lesz ez másképp, legalábbis ezt feltételeztem. Elküldtem egy pár helyre az önéletrajzomat, abban a reményben, hogy rögtön fel is hívnak, de ez nem így történt. A következő részben kiderül, hogyan találtam meg az álom-munkám Mauin.

Bár Kauai-on nem találtam munkát, de nem is sajnáltam, mert a természet egyszerűen elvarázsolt. Rengeteget kirándultam és bejártam egy pár nemzeti parkot. A képek beszéljenek önmagukért.

Hawaii grand canyon (Waimea Canyon)


0 Tovább

Hawaii az álomsziget, 2.rész

MAUI SZIGETE

Egy belső megérzés hatására, az előző blogban leírt opciók közül az első változatot választottam, azaz, felültem a hajóra és Lana'i szigetéről elindultam az ismeretlen és csodás Maui szigete felé. 

Mások golfozni jártak át Mauiról Lana'i-ra

Mauin partra szállva az első dolgom az volt, hogy találjak egy buszt, amivel valahogy eljutok a makawaoi erdőbe, ami kb. 37 mérföldre (kb. 60 km-re) található a lahainai kikötőből.

Mire megtaláltam az egyetlen buszt, ami jó sokára meg is érkezett, kiderült, hogy nem szállít bőröndöt. Micsoda? Biciklit szállít, de bőröndöt nem? Nem hittem a fülemnek. Próbáltam egyezkedni a sofőrrel, hogy kifizetek pár jegyet, de sajnos nem engedett felszállni. Találtam egy elég friss weboldalt, akkor még egy másik társaság kezében volt: https://www.mauibus.org/ (Most már közepes méretű böröndöt fel lehet vinni, de figyelj arra, hogy póló és lábbeli legyen rajtad, mert benne van a szabályzatban :)

Szóval, ha a busz nem visz el, akkor taxit kell találnom. Szerencsémre nagyon kedvesek és segítőkészek a helyiek, így hamar szereztek nekem egy transzfert. Hölgy sofőrrel indultam neki az ismeretlennek. Csak, hogy még tetőzzem a kalandot, couchsurfingen keresztűl foglaltam szállást, ami azt jelenti, hogy ingyen aludhatsz mások szófáján. Szerencsémre találtam egy nagyon szimpatikus fotós-jógás srácot, gondoltam, ha már hasonló az érdeklődésünk, akkor rossz helyre nem kerülhetek. Meglepetésemre még egy saját szobát is kaptam. Maui teljesen elvarázsolt.

Makawaói szállásom - mesés kis házikó

Az ágyamból a kilátás (ingyen szállástól azért nem rossz, valljuk be) :) 

Szállásadóm egy nagyon kedves srác, aki egyúttal hawaii-i idegenvezetőm is lett. Helyi nyelven Ohana, azaz ő lett az egyik hawaii családtagom. Általa nagyon sok helyre eljutottam és rengeteg élményben volt részünk, amiről majd a későbbiekben mesélek.

Ez a híres Baldwin Beach

Első teendőm egy autó bérlése volt, mivel akkor még a buszhálózat nem volt jól kiépített. Találtam egy kabrió autót napi 25 dollárért, nem is értem hogyan, hisz minden olyan drága, de ez lényegtelen, élveztem a hawaii lazaságot ebben a nyitott csodában.

Első utam a Big és Little Beach-re vezetett. Akkor még nem tudtam milyen meglepetés vár rám a Kicsi Parton. A Big Beach-en érdekes módon évszakhoz képest (ez januárban volt) nem szokott ekkora hullámzás lenni. Nem is voltak nagy tarajos hullámok, viszont az a nagy viztömeg nagy erővel jött ki a partra és vitt magával mindent és mindenkit. A "baywatch" fiúk a hangosbemondón adtak instrukciókat, hogyan kell meghódítani az óceánt: be kell menni a nagy víztömeg alá, így akkor nem szippant magával. Hihetetlen, hogy az óceánnak mekkora ereje van. Én a tengerhez szoktam, sose tapasztaltam olyat, hogy egy látszatra alig hullámzó víztömeg ekkora erővel rendelkezzen. 

Szóval, átsétáltam a Little Beach-re, na és akkor jött a meglepi. Mindenki fürdőruha nélkül strandolt. Még a bulikat is így szokták tartani vasárnap esténként.


Esti program egy kis acro jóga a Baldwin Beach-nél.

A következő részben Kauai szigetét mutatom be, ez egyik legcsodásabb hely, ahol valaha jártam. 

0 Tovább

Hawaii az álomsziget 1.rész

Mit csináltam Hawaii-on és hogyan találtam marketinges munkát? A történetemből kiderül.

UTAZÁS

Három repülön ülve közelítettem meg Hawaii csodálatos szigetét. Nem is értem hogy tudtam akkor 800 dollárért foglalni egy retúr jegyet, de a lényeg az, hogy sikerült elrepülnöm az álom-szigetemre.

Nem terveztem, hogy onnan valaha is eljövök, úgy voltam vele, hogy 10 év olaszországi kinntartózkodás után, végre megtalálom az otthonom.

OAHU SZIGETE

Waikiki tengerpartja

Szerencsére ismerősökön keresztűl egy nagyon kedves magyar srácnál kaptam pár éjszakára szállást, mert ugyebár Hawaii-on csilliókba kerül. A legolcsóbb, amit találtam 150 dollár/éjszaka volt, így a 3000 dollárommal nem húztam volna ki sokáig.

Az első szállásom

Nem tudtam melyik mesés sziget lesz az otthonom, mert bármelyik csodálatos. Honolulu (már a neve is egzotikus), magával ragadott, habár inkább hasonlított egy amerikai nagyvároshoz, mint a kahunák (hawaii-i gyógyítók) által lakott kis trópusi szigethez.

Oahu szörfparadicsom

Szerencsére kaptam egy biciklit, amivel bejárhattam a környéket. Hawaii nem mondható olcsónak, az első sokk az ásványvíz és a 2db banán ára volt, ami 1500 Ft-ba került.

​​Miért sárga a tűzoltó autó?​

​​A japán túristák kesztyűben és állig felöltözve járnak a hőségben

Hawaiian airlines​​

LANA'I

Oahu szigetéről helyi kis járattal jutottam el Lana'i szigetére, ahol couchsurfingen keresztül, egy nagyon kedves amerikai lány látott vendégül. Ennek a szigetnek az érdekessége, hogy úgy néz ki, mintha az ember a Marson járna: vörös föld és csodás szivárványfák jellemezték. Ez utóbbi az eukaliptusz fa (rainbow tree), mely csodás illatot áraszt és hatalmasra megnő.

A ház és az autó színe megegyezik

Egyik reggel egyedül nekivágtam a közeli erdőnek. Útólag kiderült, hogy Cook kapitány elvitte a fákat a szigetről és fenyőket telepítettek a helyére. Olyan volt, mintha egy ausztriai erdőben sétálnék. A kilátás csodálatos volt a hegytetőről.

Érdekes játékot játszottam: a jelenlétet. Vicces volt, mert minden alkalommal, amikor elkalandoztak a gondolataim beleakadtam egy pókhálóba. :) Elkezdtem figyelni a jeleket. Ezeknek nagy jelentősége lesz majd a későbbiekben.

Lana'i tengerpartja

Innen érkezik a híres Dole ananász

Itt ilyen egy bank

Lana'i szigetén csak 3 napot töltöttem innen az utam Maui fantasztikus szigetére vezetett, ahol egy csodás 2 hónapot tölthettem el.

Na, de akkor kezdjük el a jeleket kibontani. Erről a szigetről eljutni 2 opcióm volt:

1. Ha azon a napon indulok, amikorra terveztem, akkor hajóval megyek, délután megérkezek és valahogy el kell jutnom a sziget közepére. Nincs megszervezve semmi.

2. Másnap indulok repülővel, autót bérlek és kényelmesen eljutok a sziget belsejébe.

A csodás tűz

2 Tovább
12
»

Virágutazó

blogavatar

20 éves utazásom története: hogyan jutottam el Hawaii-ról, Mexikóba a majákhoz és hogyan találtam munkát a Seychelles-szigeteken. 39 orszában jártam és leírom, hogyan is lehetséges munkát találni az adott országokban. Tarts velem, ha kíváncsi vagy milyen delfinekkel úszni és az életet egy kalandként megélni.

Utolsó kommentek